מיצג ביודיזל בגן הסולארי

בגן הסולארי אנו מציגים מתקן לייצור ביודיזל משמן משומש. לצד המתקן ניתן לבחון מקרוב את הרכיבים והחומרים המשמשים לייצור ביודיזל ואת התוצרים המופקים מתהליך הייצור.

מהו ביו-דיזל

ביו-דיזל הוא סולר ביולוגי המיוצר משמנים צמחיים ומן החי המסוגל להניע מנועי דיזל רגילים ממש כמו דלק מינרלי רגיל (סולר). כשרודולף דיזל הציג לראשונה את המנוע פרי המצאתו בשנת 1900 – הוא הניע אותו על שמן בוטנים.

חשיבות הביו-דיזל

  • הפחתת אפקט החממה – בעירתו של הביו-דיזל נקיה ביותר. במספרים: 67% פחות פחממנים, 100% פחות תחמוצות גופרית ו- 100% פחות 2CO.
  • מקור אנרגיה מתחדש – מחליף שאיבה מבטן האדמה של דלקים מינרליים (בנזין, סולר, נפט, מזוט, פחם וגז טבעי) שהנם משאב מתכלה.
  • הפקה מזהמת פחות – מפחית את הצורך בהפעלת מכונות שאיבה כבדות ושינוע ברחבי העולם. ניתן להפיק ביודיזל באופן ביתי ובמפעלי ייצור מקומיים.
  • איכות שימוש – לביו-דיזל תכונות של חומר סיכה וביכולתו לשפר את ביצועי המנוע ולהאריך את משך חייו. ריכוז החמצן הגבוה בביודיזל מקנה שריפה טובה ויעילה יותר.
  • בטיחות – הביו-דיזל בטוח לשימוש והובלה. הוא פריק לחלוטין מבחינה ביולוגית, רעילותו נמוכה וטמפרטורת ההצתה שלו גבוהה בכ-150 מעלות משל סולר רגיל.
  • מקור אנרגיה מתחדש –  מקורות הנפט בעולם הולכים ומתכלים במהירות. קיים צורך דחוף למצוא דרכים אחרות להפיק אנרגיה נקיה ממקור מתחדש.
  • שימוש ללא צורך בשינויים – ניתן להשתמש בביו-דיזל להפעלת מנועי דיזל קונבנציונלים מבלי לשנות אותם ולאחסנו במיכלי אכסון של סולר רגיל.
  • הפיכת פסולת מזהמת לתוצר שימושי – ניתן להפיק גם משמנים צמחיים משומשים (שמן טיגון למשל) ושומן מן החי שהינם פסולת מזהמת והפיכתם לחומר גלם שימושי.

איך נוצר ביו-דיזל

התהליך הכימי שהופך שמנים ושומנים ביולוגיים לדלק בר-שימוש הוא פשוט וזול. השמנים מורכבים משלוש שרשראות של חומצות שומן המחוברות לגליצרול. "פיצוח" השמן גורם לניתוק שלושת שרשראות הפחמימנים והם הופכים לביו-דיזל, בעוד שהחלק השמנוני הופך לגליצרין. הביו-דיזל המופרד משמש כסולר, ומהגליצרין מפיקים סבונים אורגניים. ניתן להתסיסו לקבלת אתנול (מקור אנרגיה נוסף) או להוסיפו לערימת הקומפוסט.

במהלך הסיור פוגשים המבקרים מקרוב את הרכיבים של מערכת ביתית לייצור ביודיזל, את חומרי הגלם הנדרשים לתהליך הייצור ואת התוצרים התהליך.