מהו קומפוסט
קומפוסט הוא תהליך פירוק ביולוגי של חומר אורגני בסביבה אירובית (עם חמצן) שבסיומו מתקבל זבל אורגני איכותי או "הומוס" שניתן לטייב איתו את הקרקע.
מיחזור פסולת אורגנית יעזור לכם להפחית 40% מהפסולת הביתית, ולסיים את תקופת "פח הזבל המסריח".
כצ'ופר על ההתמדה, תקבלו קומפוסט עשיר שיעשיר את הצמחים והאדמה בערכים "תזונתיים"!
בונוסים נוספים
- הפחתת זיהום ריח – פסולת אורגנית במטמנות מתפרקת פירוק אנארובי (ללא חמצן) המתאפיינת בריח רע של זבל נרקב.
- הפחתת זיהום אויר – תהליך הפירוק האנארובי משחרר גז מתאן אל האויר שהנו גז חממה והשפעתו על התחממות האטמוספירה מזיקה יותר מ-CO2.
- הפחתת זיהום מי תהום – פסולת אורגנית משחררת רעלים הנספגים באדמה ומחלחלים למי תהום.
- הפיכת פסולת מזהמת לתוצר שימושי – ייצור דשן מקומי לחקלאים מפחית את השימוש בדשן כימי וחוסך את הצורך לשנע דשן ממקומות רחוקים.
איך מקימים קומפוסטר?
בשיטה הפלאחית: לוקחים 4 משטחים (רפסודות) ומחברים יחד.
המשטחים מקנים לערימה איוורור.
שכבה ראשונה תהיה רק זרדים וענפים.
למה? הם מתפרקים יותר לאט ויוצרים שכבת איוורור לתחתית הערימה.
ו… בזמן ממושך הם יקבלו הרבה נוזלים – הדבר יעזור להם להתפרק ביעילות רבה.
איפה למקם את הקומפוסטר שלי?
על האדמה
מתחת לעץ (ואם יש עץ נשיר, מה טוב!)
במקום מוצל
במרחק נוח לגישה יומיומית (טיפ: תחשבו על המסלול שלכם מהמטבח החוצה/לחצר ותסתכלו לצדדים)
מתי יהיה לי קומפוסט?
לאחר מילוי הערימה לגובה של כמטר, נפתח ערימה חדשה ולערימה הישנה "ניתן לנוח" לתקופה של 3-4 חודשים. בזמן המנוחה נקפיד על הרטבת הערימה.
אל תשכחו -בימי גשם – לא מרטיבים את הערימה!
.
מה זורקים לקומפוסטר?
• שאריות מזון (כולל אוכל מבושל ואוכל טרי, ביצים, חלב, בשר ודגים)
• ניירות טואלט
• ביו-מסה (עלים של צמחים שגזמנו. ללא ענפים וללא קוצים)
• קליפות ביצים – רק טחונות כי הן לא מתכלות. מומלץ להשקיע בגלל הסידן.
• כלים חד פעמיים מתכלים (תהליך הפירוק מאוד ארוך. לא משנה איך נהפוך את זה – כלים חד פעמיים בינתיים לא מצדיקים את קיומם)
• קפה שחור ושמן כדי לא לסתום את הצנרת בבית
• אפר מדורות במינון נמוך ביותר
• פחם מדורות אפשר במינון גבוה
• זבל תרנגולות – במינון נמוך
מה לא זורקים לקומפוסטר?
• קליפות הדרים עבות (תפוז, לימון, אשכולית, פומלה, פומלית…) – הקליפות לא מתכלות ויוצרות תהליך אנארובי. ניתן לבשל אותן קודם לכן, להכין סבוני מטבח אקולוגיים ולאחר מכן להשליך לקומפוסט. (ומי שרוצה ללמוד איך, אשמח לתאם סדנא בגן הסולארי). טיפ נוסף – אפשר לבשל 25 ד' ולאחר הבישול להשליך לקומפוסט.
• ניירות
• פלסטיק
• מתכת
• מסטיק (זה נפט. בגן הסולארי אומרים: "מסטיק זה פלסטיק" אז שווה לשקול פעמיים לפני שלועסים אותו )
• וכל שאר פסולת לא מתכלה.
איך עושים?
מפרידים את הפסולת האורגנית במטבח ואוגרים אותו בכלי נפרד.
מרוקנים את הכלי אל תוך ערימת הקומפוסט, מכסים את הפסולת הרטובה מהמטבח עם עלים יבשים, דשא קצוץ וכדומה, (שכבות שכבות)
על כל דלי חומר רטוב, צריך 2 דליים חומר יבש (עלים לא ירוקים, נייר טואלט משומש)
אחרי שנסיים את השכבות, נרטיב במים (כדי להזמין מיקרואורגניזמים, חיות ותולעים)
נכסה בסדין רטוב או לח כדי למנוע ענני ברחשים.
חשוב לשמור על הלחות! כך החיות שמפרקות לנו את הזבל, לא יברחו חזרה לאדמה.
איך נוצר הקומפוסט בפועל?
מיקרו-אורגניזמים, חרקים ותולעים מפרקים את הפסולת האורגנית בתהליך אירובי טבעי, תהליך המלווה בהתחממות הערימה לטמפרטורות שמגיעות לעד 80 מעלות. הפסולת האורגנית מתפרקת והופכת לדשן שביכולתו להיטיב את האדמה ולשמש מזון לצמחי הגינה